30 Kasım 2013 Cumartesi

trigonometri 1






TRİGONOMETRİ TARİHÇESİ 

          Matematiğin doğrudan doğruya astronomiden çıkmış bir kolu olan trigonometri nin bazı ögeleri, daha Babilliler ve Mısırlılar döneminde biliniyor,eski Yunanlılar Menelaus’un Küresel geometrisi aracılığıyla, bir daire içine çizilebilen dörtgenden yola çıkarak daire yaylarının kirişlerinin değerlerini veren çizgiler oluşturuyorlardı. Daha sonra Araplar, yay kirişlerinin yerine sinüsleri koyup;tanjant,kotanjant, sekant,kosekant kavramlarını geliştirdiler.
Batı’da Nasirettin Tusi’den büyük ölçüde yararlanan Regiomontanus’un Üçgen Üstüne adlı eseriyle gerçek trigonometri doğmuş oldu. François Viète ve Simon Stevin, hesaplarda ondalık sayılardan yararlandılar. John Napier logaritmayı işe kattı. Isaac Newton ve öğrencileri trigonometri fonksiyonlarının ve logaritmalarının hesabına tam serileri uyguladılar. Daha sonra da Leonhard Euler, birim olarak trigonometrik cetvelin yarıçapını alarak, modern trigonometrinin temellerini attı.

Yönlü Açı:

Saat yelkovanının dönme yönünün tersine pozitif yön, saat yelkovanının dönme yönüne de negatif  yön denir.






Açı Ölçü Birimleri:

Derece: Bir çemberin 360 da 1 ini gören merkez açının ölçüsü 1 derecedir.
1 derece  60 dakikadır. 1 dakika  60  saniyedir.


Radyan: Bir çemberin, yarıçapının uzunluğundaki yayı gören merkez açı 1 radyandır.

Grad: Bir çemberin 400 de 1 ini gören merkez açının ölçüsü 1 gradtır.


Esas Ölçü:

Derece cinsinden bir açının 360o ye bölümünden kalan, derece cinsinden esas ölçü, radyan cinsinden bir açının 2p ye bölümünden kalan, radyan cinsinden esas ölçü adını alır.


BİRİM ÇEMBER:

Merkezi orijinde olan ve yarıçapı 1 birim olan çemberdir.

          -1≤sinα≤1          -1≤cosα≤1

x ekseni, Cosinüs ekseni

y ekseni , Sinüs eksenidir.




PERİYODİK FONKSİYONLAR


f:A-B bir fonksiyon olsun. "her x eleman A için f(x+T) =f(x) eşitliğini sağlayan bir T gerçek sayısı varsa, f fonksiyonuna periyodik fonksiyon, T gerçek sayısına da f’ nin bir periyodu denir. T gerçek sayısının en küçüğüne ise esas periyodu denir. Buradan hareketle;
k Є Z olmak üzere α Є IR için;
cos(a + k.2π) = cosa   ve   sin(a + k.2π) = sina   olduğundan sinüs ve kosinüs fonksiyonlarının periyodu k.2π ve esas periyodu 2π  dir.
Aynı şekilde;
k Є Z olmak üzere  a≠ π/2 +kπ ve a Є IR için  tan(a + k.π) = tana
k Є Z olmak üzere  a≠kπ ve a Є IR için  cot(a + k.π) = cota   olduğundan tanjant ve kotanjant fonksiyonlarının periyodu k.π ve esas periyodu π  dir.


                                                                                                                  

trigonometri 2



 DİK ÜÇGENDE DAR AÇILARIN TRİGONOMETRİK ORANLARI
                          BCA dik üçgeninde, aşağıdaki eşitlikleri yazabiliriz.




 
 
 
 
     


 

 cosecx ve secx in sonucu (–1, 1) aralığındaki sayılara eşit olamaz.
 1 + tan2x = sec2x
 1 + cot2x = cosec2x






Esas ölçü dik üçgende bir dar açının trigonometrik değerleri bazı özel açıların trigonometrik değerleri birim çember tanjant kotan jant fonksiyonları trigonometrik fonksiyonların işaretleri trigonometrik oranlardan biri verildiğinde diğerinin bulunması toplam fark formülleri yarım açı kavramlarına yine ekol hoca matematik

Kaynak: http://cikmisaofsorular.blogspot.com/2013/07/10-sinif-matematik-trigonometri-konu-anlatimi.html

Esas ölçü dik üçgende bir dar açının trigonometrik değerleri bazı özel açıların trigonometrik değerleri birim çember tanjant kotan jant fonksiyonları trigonometrik fonksiyonların işaretleri trigonometrik oranlardan biri verildiğinde diğerinin bulunması toplam fark formülleri yarım açı kavramlarına yine ekol hoca matematik

Kaynak: http://cikmisaofsorular.blogspot.com/2013/07/10-sinif-matematik-trigonometri-konu-anlatimi.html
Esas ölçü dik üçgende bir dar açının trigonometrik değerleri bazı özel açıların trigonometrik değerleri birim çember tanjant kotan jant fonksiyonları trigonometrik fonksiyonların işaretleri trigonometrik oranlardan biri verildiğinde diğerinin bulunması toplam fark formülleri yarım açı kavramlarına

Kaynak: http://cikmisaofsorular.blogspot.com/2013/07/10-sinif-matematik-trigonometri-konu-anlatimi.html


Esas ölçü dik üçgende bir dar açının trigonometrik değerleri bazı özel açıların trigonometrik değerleri birim çember tanjant kotan jant fonksiyonları trigonometrik fonksiyonların işaretleri trigonometrik oranlardan biri verildiğinde diğerinin bulunması toplam fark formülleri yarım açı kavramlarına

ekol hoca matematik videolarından ayrıntılı bakabilirsiniz.


Kaynaklar :   Trigonometri vikipedi

                       Ekol hoca

                       Trigonometri Formülleri 

                       Trigonometri ders notları
























































trigonometri 4



TRİGONOMETRİK FONKSİYONLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER

Trigonometrik fonksiyonlar arasındaki en önemli özdeşlikler aşağıdaki gibidir.

  
sinüsün karesi kosinüsün karesi
          
        tanjant sinüs kosinüs


 kotanjant sinüs kosinüs


sekant kosinüs


kosekant sinüs


tanjant sekant

sınav soruları için tıklayınız




BAZI AÇILARIN TRİGONOMETRİK DEĞERLERİ

trigonometrik değerler















trigonometri 5

TRİGONOMETRİK FONKSİYONLAR
SİNÜS FONKSİYONU
Bir dik üçgende, bir dar açının karşısındaki kenarın uzunluğunun hipotenüsün uzunluğuna oranına, o açının sinüsü denir.
Sinüs fonksiyonu, bütün reel sayıları [-1,1] kapalı aralığına götürür ve kısaca 'sin' ile ifade edilir. Sinüs fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.
sinüsün grafiği
KOSİNÜS FONKSİYONU
Bir dik üçgende, bir dar açının yanındaki dik kenarın uzunluğunun hipotenüsün uzunluğuna oranına, o açının kosinüsü denir.
Kosinüs fonksiyonu, bütün reel sayıları [-1,1] kapalı aralığına götürür ve kısaca 'cos' ile ifade edilir. Kosinüs fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.
kosinüsün grafiği
TANJANT FONKSİYONU
Bir dik üçgende, bir dar açının karşısındaki dik kenarın uzunluğunun yanındaki dik kenarın uzunluğuna oranına, o açının tanjantı denir.
Tanjant fonksiyonu, her k tamsayısı için π/2 + kπ sayıları dışındaki bütün reel sayıları, bütün reel sayılara götürür ve kısaca 'tan' ile ifade edilir. Tanjant fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.
tanjantın grafiği
KOTANJANT FONKSİYONU
Bir dik üçgende, bir dar açının yanındaki dik kenarın uzunluğunun karşısındaki dik kenarın uzunluğuna oranına, o açının kotanjantı denir.
Kotanjant fonksiyonu, her k tamsayısı için kπ sayıları dışındaki bütün reel sayıları, bütün reel sayılara götürür ve kısaca 'cot' ile ifade edilir. Kotanjant fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.
kotanjantın grafiği
SEKANT FONKSİYONU
Bir dik üçgende, hipotenüsün uzunluğunun bir dar açının yanındaki dik kenarın uzunluğuna oranına, o açının sekantı denir.
Sekant fonksiyonu, her k tamsayısı için π/2 + kπ sayıları dışındaki bütün reel sayıları, R-(-1,1) kümesine götürür ve kısaca 'sec' ile ifade edilir. Sekant fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.
sekantın grafiği
KOSEKANT FONKSİYONU
Bir dik üçgende, hipotenüsün uzunluğunun bir dar açının karşısındaki dik kenarın uzunluğuna oranına, o açının kosekantı denir.
Kosekant fonksiyonu, her k tamsayısı için kπ sayıları dışındaki bütün reel sayıları, R-(-1,1) kümesine götürür ve kısaca 'csc' ile ifade edilir. Kosekant fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.
kosekantın grafiği

trigonometri 3



İKİ YAY TOPLAMININ veya FARKININ TRİGONOMETRİK ORANLARI





YARIM AÇI FORMÜLLERİ

DÖNÜŞÜM ve TERS DÖNÜŞÜM FORMÜLLERİ

Dönüşüm Formülleri:

Ters Dönüşüm Formülleri :

19 Kasım 2013 Salı

kitap film 3

NİETZSCHE AĞLADIĞINDA
Konu Ümitsizlik. Bir gün, erkeklerin başını döndüren kadın, Salomé, Nietzsche'den habersiz Breuer'e gelir. "Avrupa'nın kültürel geleceği tehlikede,Friedrich Nietzsche ümitsiz. Ona yardım edin" der. Breuer, Salomé'yi tekrar görebilmek umuduyla "peki" der. Ve varoluşun kader, inanç, hakikat, huzur, mutluluk, acı, özgürlük, irade... ve neden, nasıl gibi en önemli duraklarından geçen bir yolculuk başlar... Kendisiyle ve hayatla yüzleşmekten çekinmeyenlere...



kitap film 2

DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN
Nihat Behram  12 mart darbesiyle Deniz Gezmiş Hüseyin İnan ve Yusuf Aslanın son günlerini ve yakalanışlarını anlatmıştır.Özgürlük coşkusuyla yola çıkıp ve devletin bu 3 genci idam etmesini anlatıyor. Özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi için bu 3 genç canlarından olmuştur.Kitabı okuduğumda çok etkilenmiştim bu insanların  sözleri ,şahsi çıkar gözetmeksizin halk için savaşmaları ve bu devrim yolunda canlarından oluşu çok üzücü.Üç fidanın idam kararlarını bu videodan izleyebilirsinzi. Tüyler ürperten bu video gerçekten insanın içine işlemekte.
 
En uzun koşusuysa elbet Türkiye’de de Devrim
O, Onun en güzel yüz metresini koştu…
En sekmez lüverin namlusundan fırlayarak
En hızlısıydı hepimizin…
En önce göğüsledi ipi
Acıyorsam sana anam avradım olsun
Ama aşk olsun sana çocuk, aşk olsun…
 
Can YÜCEL



 KORKU SEANSI

        
       Doğaüstü olayları inceleyip aydınlatmaya çalışan ünlü bir çift var .Bayan Perronun yardım istemesi üzerine 
 çift Perronların evine gelir.Evi incelemeye gelen ed warren kapı açılır açılmaz o korkutucu yaratığı görüyor.
  Perron  ailesinin gözlerden uzak olan çiftlik evi nedeni bilinmeyen  karanlık varlıklar tarafından kuşatılmıştır.Perron ailesinin hayatı tam bir kabusa dönmüştür.Warren çifti savaştığı  varlıkların ne kadar şeytani bir varlık olduğunu sonradn  farkediyorlar. Warren çifti sayesinde Perron ailesi bu şeytani varlıklardan kurtuluyor.
Buradan filmi rahatlıkla seyredebilirsiniz.