30 Kasım 2013 Cumartesi

trigonometri 5

TRİGONOMETRİK FONKSİYONLAR
SİNÜS FONKSİYONU
Bir dik üçgende, bir dar açının karşısındaki kenarın uzunluğunun hipotenüsün uzunluğuna oranına, o açının sinüsü denir.
Sinüs fonksiyonu, bütün reel sayıları [-1,1] kapalı aralığına götürür ve kısaca 'sin' ile ifade edilir. Sinüs fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.
sinüsün grafiği
KOSİNÜS FONKSİYONU
Bir dik üçgende, bir dar açının yanındaki dik kenarın uzunluğunun hipotenüsün uzunluğuna oranına, o açının kosinüsü denir.
Kosinüs fonksiyonu, bütün reel sayıları [-1,1] kapalı aralığına götürür ve kısaca 'cos' ile ifade edilir. Kosinüs fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.
kosinüsün grafiği
TANJANT FONKSİYONU
Bir dik üçgende, bir dar açının karşısındaki dik kenarın uzunluğunun yanındaki dik kenarın uzunluğuna oranına, o açının tanjantı denir.
Tanjant fonksiyonu, her k tamsayısı için π/2 + kπ sayıları dışındaki bütün reel sayıları, bütün reel sayılara götürür ve kısaca 'tan' ile ifade edilir. Tanjant fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.
tanjantın grafiği
KOTANJANT FONKSİYONU
Bir dik üçgende, bir dar açının yanındaki dik kenarın uzunluğunun karşısındaki dik kenarın uzunluğuna oranına, o açının kotanjantı denir.
Kotanjant fonksiyonu, her k tamsayısı için kπ sayıları dışındaki bütün reel sayıları, bütün reel sayılara götürür ve kısaca 'cot' ile ifade edilir. Kotanjant fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.
kotanjantın grafiği
SEKANT FONKSİYONU
Bir dik üçgende, hipotenüsün uzunluğunun bir dar açının yanındaki dik kenarın uzunluğuna oranına, o açının sekantı denir.
Sekant fonksiyonu, her k tamsayısı için π/2 + kπ sayıları dışındaki bütün reel sayıları, R-(-1,1) kümesine götürür ve kısaca 'sec' ile ifade edilir. Sekant fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.
sekantın grafiği
KOSEKANT FONKSİYONU
Bir dik üçgende, hipotenüsün uzunluğunun bir dar açının karşısındaki dik kenarın uzunluğuna oranına, o açının kosekantı denir.
Kosekant fonksiyonu, her k tamsayısı için kπ sayıları dışındaki bütün reel sayıları, R-(-1,1) kümesine götürür ve kısaca 'csc' ile ifade edilir. Kosekant fonksiyonunun grafiği aşağıdaki gibidir.
kosekantın grafiği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder